Kadına şiddeti kim yapar?
Kadına karşı şiddeti kınamayan yok! Kadına şiddetten bol bol söz edin, ama bunu kimin yaptığına gelince sakın ağzınızı açmayın, erkekleri işaret etmeyin! Yoksa karşınızda RTÜK’ü bulursunuz!
RTÜK kadına şiddete karşı çıkan ama bunun arkasında erkeklerin toplumun her alanındaki egemenliğini görmeyen iki yüzlü tutumun bir örneğini sergiledi. 20 yılı aşkın bir süredir kadına karşı şiddetle mücadele eden Mor Çatı’nın TV’lerde ücretsiz yayınlanmasını istediği spotları “toplumsal cinsiyet eşitliğine” aykırı buldu, “genelleme” yapıldığını söyledi.
Genelleme yapmadan kadına şiddet anlaşılamaz. “Kadına şiddet” dediğinizde de genelleme yapmış olursunuz. Çünkü bunun ardındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine işaret edersiniz. RTÜK’ün sözünü ettiği “toplumsal cinsiyet eşitliğine” değil. Üniversitelerde öğretildiği ve uluslararası sözleşmelerde de belirtildiği gibi toplumsal cinsiyet eşitliği günümüz toplumlarında zaten mevcut değildir. Kadına şiddet de bunun için vardır. Yani kadına karşı şiddetin öbür yüzünde erkekler bulunur. Şiddeti uygulayan erkekler!
Kadın cinayetlerinde ciddi bir artış yaşanırken isabetsiz tespitlerle cinayetler engellenemez. Evet, her gün 5 kadın babaları, kocaları, ağabeyleri, sevgilileri olan erkekler tarafından öldürülüyor. Tıpkı Mor Çatı’nın TV spotlarında da söylendiği gibi… Çünkü toplumdaki egemenliklerinin bir sonucu olarak erkekler, kadın bedenini kendi mülkleri gibi görüyorlar. Çok öfkelenseler bile patronlarını, arkadaşlarını öldürmezken, eşlerini öldürebiliyorlar. Tıpkı Mor Çatı’nın TV spotlarında da söylendiği gibi… RTÜK sözde bağımsız bir kurum olarak tanımlanmakta. Ancak Meclis’teki çoğunluk tarafından atanan üyelerden oluşuyor ve bu nedenle de Meclis’teki egemen zihniyetin temsilcisi durumunda. Nitekim vermiş olduğu karar, kadına karşı şiddetle mücadelede niçin bu kadar az yol kat edilmiş olduğunun nedenlerini de ortaya koyuyor. Yasalar çıkarılıyor, anlaşmalar imzalanıyor, ancak kadın-erkek eşitsizliğini besleyen mekanizmalar hâlâ yerli yerinde duruyor!
Feministler 25 yıl önce “koca dayağından” söz ettiğinde kendisini “aydın” olarak niteleyen erkeklerde bile bu durum rahatsızlık yaratmıştı. Şimdi “kadına karşı şiddetle mücadele” gündelik hayatımıza girdi. Ama hâlâ erkeklerin sorumluluğuna işaret etmek engellenmeye çalışılıyor.
Biz feministler, rahatsız edici de olsa gerçekleri söylemeye ve değiştirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz.
Evet beyler! Rahatsız olun!
Mor Çatı/4 Aralık 2011
Videolar Aşağıdaki Linkten İzlenebilir:
Bilgi için: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 212 292 52 31-32