SFK 8. Kamp (28 – 30 Ağustos 2015)

img_1379-1

Bu sene 8.  kampımızı Şile Grand Otel’de 69 kişinin katılımıyla 28-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Gündem başlıklarımız

SFK kurulurken neleri hedeflemiştik? Bu hedeflerin ne kadarını yapabildik ve yapamadık? Nerelerde yavaşladık, durduk?

SFK kurulduğu dönemde nasıl bir boşluğu doldurdu, diğer feminist hareketlerden farklı nasıl bir özgüllüğü vardı?

Tartışma

Oturum başında tartışmayı açması ve referans olması açısından Pazartesi, Filmmor ve Amargi’nin ayrılık deneyimleri aktarımı yapıldı. Kapanma/ayrılık süreçlerinde nasıl bir tartışma yaşadıkları paylaşıldı. Ancak söz alanlar, SFK’nın çıkış amacı, başlangıç metni ve SSGSS, Erkeklerden Alacaklıyız gibi kampanyalarla yükselttiği söylem göz önüne alındığında bu üç deneyimden farklı bir yapıya işaret ettiğini vurgulayarak örneklerden ayırdılar.

Ardından 5 atölyeye bölündük ve her atölye çözüm önerileri için gruplar halinde tartışmasına devam etti. Her atölye yapılan tartışmayı ve çözüm önerilerini sundu. “Böyle gitmez ve gitmemeli” tespiti ortaktı… Peki buradan nasıl çıkılacaktı?

Eğilimler

1- SFK’nın politik hat ve örgütlenme sorunlarını aşacak bir tartışma süreci yaşamak, bir anlamda SFK’nın kendisine bir şans daha tanıması.

2- SFK politik iddiasının sınırlarına ulaşmıştır. Yeniden bir yenilenme sürecinin sonuç vermeyeceği, o yüzden bir dönüşüm yaşaması.

3- SFK’nın politik serüvenini noktalanması.

Bu üç eğilimler arasında yol alabilmek için bir tür “ara formül” benimsendi.

Kararlar

1- SFK’yı ve SFK adıyla yapılan tüm faaliyetleri dondurma kararı alındı. Yani SFK temsiliyeti rafa kaldılıyor. Örneğin röpartajlarda, karma ya da feminist ortak işlerde SFK kurumsallığı olmayacak, imza işlerinde de SFK adı kullanılmayacak

2- Ancak İstanbul dışındaki iller özerk olacağı için SFK kurumsal adını kullanabilecek.

3- SFK 6 aylık bir tartışma örgütleyecek. Bu tartışma sürecine ayrılan herkesin katılması için çaba harcanacak. Bu süre genel olarak aslında daha kısa tutulmak istendi ancak kasımda yapılacak erken genel seçim dolayısıyla aksayacağı öngörülerek 6 ay gibi bir süre tanındı.

4- İki eksenli tartışma süreci öngörülüyor. Dışa açık bir toplantı süreci olacak. Sistem dışı diye tabir edebileceğimiz feministlerle feminist politik hat ve nasıl bir feminist örgütlenme tartışması yürütülecek. Tabii ki bu SFK’nın “iç tartışmalarından” da bağımsız olmayacak. Yani bir tür sorunlarımızın deneyiminde bir tartışma süreci.

5- Bu tartışma süreci ihtiyaç duyulması durumunda SFK içinde de örgütlenecek. Bu “iç” tartışma süreci gönüllüler tarafından örgütlenecek. Bu toplantılar dışa kapalı olacak.

6- Dergi bu süre zarfında çıkmaya devam edecek. Yayın komisyonuna katılıma ihtiyaç var.

7- Bu sürecin sonucunda Feminist Politika’nın geleceği bir kez daha tartışılacak. Zira bu konuda eğilimler farklı.

8- 6 aylık tartışma sürecinden murad edilen nedir sorusuna verilen farklı yanıtlarda, toplantıların amacı şöyle özetlendi: Yeni bir örgütlenme ya da SFK’yı bitirelim gibi ön kabullerle sürece girmek yerine, SFK deneyiminden yola çıkarak nasıl bir feminist politik hat, ve nasıl bir örgütlenme tartışmalarını olabildiğince “gölgesiz” yapabilmek, ve o tartışma sürecinin feministlerle birlikte bir etkileşime izin vermesi.

9- Bu 6 aylık tartışma sürecini hem teknik hem de içerik olarak örgütlemek için bir komisyon kuruldu. Bu komisyon ağırlıklı olarak teknik işleri yürütecek. İçerik konusunda gönüllülerden de destek istenecek. Komisyon tartışma süreci için bir çağrı metni hazırlayacak.

10- SFK kampından çıkan sonuçlar hareketle de (kamuoyu yani) paylaşılacak.

11- Mekan İstanbul’un sorunu olduğu için bu tartışma İstanbul’da yürütülecek.

Not: İFK da Ekim ayında feministlerle bir tartışma yürütecek. Bu iki sürecin birbirini gölgelememesi için laf çevirmeye ihtiyaç var.

 

Yorumlara kapalıdır.